Szellemi kulturális örökség jegyzéken az egri fertálymesterség

Idén is sor került Egerben az új fertálymesterek hagyományos avatására. Az ünnepségen átadták a Szellemi Kulturális Örökség logóját ábrázoló táblát abból az alkalomból, hogy az egri fertálymesterség hagyománya felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.
Szerző: 2015. február 17.

A szellemi kulturális örökség védelméért létrejött UNESCO egyezmény szerint az ilyen típusú örökség olyan generációról generációra hagyományozódó tudás és gyakorlat, amely meghatározza a közösség identitását. Fontos, hogy az ilyen örökséget hordozó közösség tudatosan őrködjön a birtokában lévő kulturális kincsek fölött.

Az egri fertálymesterség több száz éves múltban gyökerező,  és ma is aktívan működő rendszere jó példája a szellemi örökség fenntartásának, ápolásának.
A fertálymesteri intézmény a népi közigazgatás igen ősi szervezete. A 15-19. században a Kárpát-medence különböző városaiban az egyes településrészek által választott tizedesek, német betelepítés után fertálymesterek közvetítettek a negyedek és a városi hatóságok között, felügyeltek a rendre, az erkölcsös életre, óvták az elesetteket. Az egri fertálymesterség azért különleges, mert Magyarországon egyedülállóan Egerben maradt fenn ez a századokon át, generációról generációra hagyományozódó, koronként változó feladatokkal megbízott tisztség egészen 1950-ig. A fertálymesterség presztízse a 20. század első felében érte el a csúcspontját. Magas rangú főpapok, országgyűlési képviselők, megyei és városi tisztviselők, értelmiségiek is megtiszteltetésnek vették, ha fertálymesterek lehettek.
szellemi_kulturalis_orokseg_egri_fertalymesterseg.jpg
A rendszerváltás után újjáélesztett fertálymesterség ma az „egriség” szerves része. A testület tagjai részt vesznek a társadalmi, kulturális, történeti értékek megőrzésében, megismertetésében, a város fejlesztésében, és karitatív tevékenységet is folytatnak, sajátos öltözékükben való megjelenésükkel emelik a városi rendezvények fényét.

Ma 236 köztiszteletben álló egri mondhatja magát fertálymesternek, akik a havonta megtartott nagy suttogón találkoznak a Ferences rendházban. A polgármester itt tájékoztatja a Testületet a folyamatban lévő városi feladatokról és a jövőbeni tervekről, egyben meghallgatja a lakossági visszajelzéseket, elvárásokat. A fertálymesterek egyfajta élő lekiismeretként olyan problémákra  figyelnek oda, amelyeket egy képviselőtestületi tagnak nincs ideje észrevenni.

A fertálymesteri testület összetartozását segíti az idén is hagyományosan február 9-én megrendezett avatás, amelyen a közösségi gyakorlat megőrzésének elismeréseként Dr. Csonka-Takács Eszter, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője adta át a „Szellemi Kulturális Örökség Magyarországon” feliratú, fát ábrázoló logóval ellátott táblát a közösséget képviselő főkapitánynak, Várkonyi Györgynek.

egri fertálymesterség szellmi kulturális örökség nemzeti jegyzék


Kapcsolódó cikkek
Tanulás

Megrendelés

Így rendelheti meg óvodai, iskolai csoportos foglalkozásait (árak, megrendelőlap, kiegészítő információk stb.)
Látogatás

Aktív helyszínek

Miként élték mindennapjaikat a paraszti világban a házak egykori lakói? Fedezze fel a korabeli mindennapokat aktív helyszíneink segítségével!
Látogatás

1967-es életmódtárlat

Panel, kockaház, otthonka, Gedeon bácsi - a Hé'67! című legújabb kiállításunk, Magtárban a Skanzen fennállásának 50. évfordulójához kapcsolódik.