Látogató Vagyok > Kiállítások > Időszaki Kiállítások

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállítóterei – úgy mint a Skanzen Galéria, Sonkádi csűr, Pont itt a Bejárati épületben, Magtár – rendszeresen adnak otthont kortárs képzőművészeti, valamint néprajzi témájú időszaki kiállításoknak.

2014-ben a szentendrei Skanzen a Bárány évében megmutatja milyen sokrétű a bárány a magyar és európai kultúrában. Hiszen a bárány nemcsak a gasztronómiában fontos szereplő, hanem számos mesterség kapcsolódnak hozzá, a képzőművészetben és a zenében is múzsaként jelenik meg, szimbolikusan értelmezve pedig aktuális társadalmi kérdéseket is taglalhatók általa. A Skanzen állandó kiállításaiban a Bárány évéhez kapcsolódva izgalmas témákban megújult tárlatok várják a látogatókat.

SKANZEN GALÉRIA
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2003-ban alapította különleges Képzőművészeti gyűjteményét és a Skanzen Galériát. A Skanzen egyik fontos küldetése a megmutatni a mai sokszínű művészetet, és lehetőséget kínál szentendrei kötődésű kortárs képzőművészek bemutatkozásának.
A Galéria a Szabadtéri Néprajzi Múzeum új irodaépületében található, a múzeum előtt kb. 300 méterrel a Sztaravodai úton. A mellékelt térkép segít látogatóinknak az eligazodásban. A galériába autóbusszal érkeznek javasoljuk, hogy a Tegez utcai megállónál szálljanak le.

Bárány a konyhában
Látogatható: 2014. április 11-szeptember 7.Baksai József festőművész kiállítása
Látogatható: 2014. szeptember 14-október 31.MAGTÁR

A Modern művészeti helyszín. A tájegység impozáns épülete a 30 x 3 méteres, háromemeletes uradalmi magtár, amelyben multifunkcionális múzeumi térként egy közel 600 m2 alapterületű kiállítóteret alakítottunk ki. Az épület egy uradalmi magtár (latinul granárium) tervrajza alapján készült a részletek kidolgozásánál pedig a ragályi és a felsőkelecsényi magtárakat használtuk fel. Az épület eredeti, bontott téglákból épült. Az épületet kiállítótérként, koncert- és színházteremként is használja majd a múzeum, s az időszaki kiállítások miatt is érdemes minden Skanzenes látogatáskor felkeresni az újdonságok miatt.

A bárányok nem hallgatnak - A juhtartás és a pásztorélet európai öröksége
Látogatható: 2014. április 11-október 31. PONT ITT! GALÉRIA
A Skanzen 2009-ben átadott, a ma Mezőhegyesen álló vasútállomás másolatára épült új Bejárati épületben kiállítótér is helyet kapott. A múzeumi sétára induló látogatók a földszinten áthaladva mindig újabb és újabb művészeti, néprajzi témájú tárlatokat látnak. Kis térben, nagyszerű kiállítások, Pont Itt!

A húsvéti bárány
Látogatható: 2014. április 1-május 4.

Pásztorportrék
Látogatható: 2014. május 9-június 1. 

Azeri gyapjúszőnyegek
Látogatható: 2014. június 6-július 6.  

Sajtok és sajtkészítők 
Látogatható: 2014. július 8–augusztus 31. 

Pásztorépítmények
Látogatható: 2014. szeptember 03–november 9. 

Karácsonyi betlehem
Látogatható: 2014. november 15-december 31.

SONKÁDI CSŰR
A Felső-Tiszavidék tájegység Uszkai portáján álló csűr kortárs képzőművészeti kiállításoknak ad otthont. A Skanzen Vonat Harangláb megállóhelyétől csupán 2 perc sétára újabb és újabb látnivalót talál kiállítóterünkben.

Időszaki kiállítások a Sonkádi csűrben:
Arcvonások - Képek és történetek pásztorokról
Látogatható: 2014. május 1-október 31.


DRÁVACSEHI PORTA
Búcsú a parasztságtól - Egy életforma eltűnése
Látogatható: 2014. május 30-tól

SKANZEN-HÁZ
2009-ben újult meg a Vargha házként ismert Bogdányi utca és Malom utca sarkán álló műemléképület. A Skanzen-ház megújult formájában új tartalmat is közvetít. Így ad otthont időszaki kiállításoknak Szentendre szívében.

 << Vissza

Utolsó bejegyzések

13 éves koromban voltam a skanzenben, és most...

Vendégkönyv >>